Friday 12 April 2013

Magyar tudosítás - Képes Géza műfordító és novellaíró verseny


Egy hagyomány születéséről



Photo by Varga Alice
Mire van szükségünk egy hagyomány megteremtéséhez? Mindössze egy ötlet szikrájára, lelkes vállalkozókra és megfelelő körülményekre.

A Refinek ez mind rendelkezésére állt, és mert is belekezdeni valami újba. Az első Képes Géza műfordító és novellaíró versenyt 2 évvel ezelőtt rendezték meg és a várt siker nem maradt el, habár a szervezők kemény fába vágták a fejszéjüket. 
 
Photo by Pándy-Szekeres Áron
Egy mű értelmezése néha még akkor sem könnyű feladat, ha az saját anyanyelvünkön íródott. Azonban egy ,,idegen” tollból származó írás megértése, hiteles átadása és lírai formába öntése egyenesen kihívást jelent még legkiválóbb költőink és íróink számára is.

Egy ilyen eseményen mérettettek meg a Kárpát-medencei magyar református középiskolák vállalkozó szellemű fiataljai és értek el kiemelkedő eredményeket. 

Talán éppen bennük köszönthetjük a jövő nagy gondolkodóit és művészeit.

A Refi Revolution csapata ezen a nagyszabású eseményen is képviseltette magát.

Photo by Pándy-Szekeres Áron
Április 6-án, Aiysha Jebali saját művéről, a Metamorphosis című vers születési körülményeiről és értelmezéséről nyilatkozott megindító őszinteséggel. 

Ez volt az a költemény, melyet az első fordulón a tanulóknak le kellett fordítaniuk, így még érdeklődőbben fogadták az 
írót, hisz a poémát valahol már sajátjuknak is érezték.

Ezután következett a még szárnyait bontogató csapat előadása, melyben angol nyelven röviden ecsetelték az iskola történelmét, annak jelenlegi, a diákok és tanárok rendelkezésére álló eszközeit és lehetőségeit, illetve a prezentáció fő részében a csapat eddigi munkájáról és elért, meghökkentő sikereiről számoltak be, s tettek végül bizonyságtételt meggyőződésükről és elkötelezettségükről.

Phot by Tompa Laura and Magyar Sandy
Mint a csoport tagja és előadó az eseményen, bátran állíthatom, hogy szívünk, lelkünk beleadtuk a közel egy órás bemutatóba és olyan lelkesedéssel beszéltünk jövőbeni terveinkről és azok megvalósításáról, mintha csak egy egész nemzet holnapjáról lenne szó. Mert ezen ódon falakat mi valóban kicsi hazánknak érezzük, ahova vissza-visszatérünk még akkor is, ha az élet már elszólított minket.
Photo by Pándy-Szekeres Áron

 A várt reakció nem is maradt el. Isten segítségével sikerült érzéseinket átadnunk másoknak is és új barátságok és kötelékek szövődtek.


Végül egy rövid történetről szeretnék írni, amit aznap hallottam először én is és valóban megfogott. Az első Képes Géza versenyen jelen volt egy fiú is, akit annyira megfogott a hely varázsa, hogy ma már ő is elmondhatja magáról, hogy pataki diák és a Refihez tartozik. 

A két évvel későbbi versenyen pedig már iskolánkat és a Refi Revolution csapatát képviselve mérettetett meg és hozta el a 2. helyezést egy nagyszerű művel. 

Számomra ez is egy a sok apró csoda közül, amellyel Isten nap mint nap elkényeztet minket.

Biztos vagyok benne, hogy együtt újabb hagyományokat alapoztunk meg és terveinket az Úr kíséri.

Ezúton szeretnék gratulálni a csapat nevében az összes versenyzőnek és kívánok áldást további sikerekben gazdag munkájukhoz!




Written by: Laczkó Kitti
Edited by Szabó Viktoria
Sub-edited by: Aiysha Jebali
Photography by: Pándy-Szekeres Áron, Varga Alice, Tompa Laura and Sandy Magyar

No comments:

Post a Comment